Ik heb condens aan de binnenkant van

mijn raam, wat nu?

Je staat ’s morgens op en enkele zonnestralen komen de slaapkamer binnen. “Ach, wat een heerlijke
dag wordt dit”, denk je bij jezelf. Je haalt de krant uit de brievenbus en met een koffie in de hand
neem je plaats in je favoriete zetel die uitkijkt op jouw mooie tuin. Er hangt echter een waas voor
jouw prachtige bloemen. Je wrijft in je ogen, maar de waas houdt aan. Je besluit dichter te gaan
kijken: er is condens aan de binnenkant van jouw raam. Wat nu gedaan?

Hoe ontstaat condens aan de binnenkant van jouw raam?

Condensatie komt het vaakst voor in koudere periodes, omdat het binnen warmer is dan buiten, en ontstaat wanneer warm vocht uit de lucht op een koud oppervlak valt. Druppelt er condens aan de binnenkant van jouw raam, dan is de vochtigheidsgraad in jouw woning te hoog en isoleren jouw ramen onvoldoende. Condensatie kan echter ook ontstaan wanneer je woning heel goed geïsoleerd is, maar je onvoldoende ventilatieroosters in de ruimte hebt die het teveel aan vocht afvoeren.

Is condens schadelijk?

Wanneer de vochtigheidsgraad in jouw woning te hoog blijft, is een muffe geur in huis een eerste alarmsignaal. De condens op de binnenkant van jouw raam kan op termijn gezondheidsklachten veroorzaken, zoals problemen aan de luchtwegen. Daarnaast leiden ze tot schimmelvorming op
muren en plafonds. Deze schimmels vormen lelijke plekken en zijn vervelend om weg te krijgen. Vochtvangers en muurdrogers verminderen het probleem, maar pakken de oorzaak niet aan. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Hoe kan je condens vermijden?

Open regelmatig ramen en deuren om de vorming van condens te voorkomen. Heeft jouw woning ventilatieroosters? Zet deze dan zoveel mogelijk open.

Tijd voor nieuw glas?

Heeft jouw woning nog enkel glas? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van dergelijk type condens. Wij komen graag bij je langs voor het juiste glasadvies. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Scroll naar boven