Verschillen tussen gehard en gelaagd glas

Bij het kiezen van glas komt vaak de vraag naar boven: ‘Wat is beter, gehard glas of gelaagd glas?’. Beide soorten glas hebben unieke eigenschappen en toepassingen. Gelukkig zijn wij volledig thuis in de glaswereld en lichten we in deze blog de belangrijkste verschillen toe.

Verschillen tussen gehard en gelaagd glas

Gehard en gelaagd glas: wat is het?

Gehard en gelaagd glas worden elk op een andere manier gemaakt.

Gehard glas, ook wel bekend als veiligheidsglas, is thermisch behandeld glas. Het wordt tot zeer hoge temperaturen verhit en vervolgens snel afgekoeld. Dit proces zorgt ervoor dat gehard glas ongeveer vijf keer sterker is dan gewoon glas. Het kan daardoor beter tegen hoge temperaturen, stoten en druk. Mocht het glas toch breken, dan breekt het in kleine, onscherpe stukjes waardoor het risico op verwondingen kleiner is.

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glaslagen met daartussen een kunststoffolie, meestal van polyvinylbutyral (PVB). Deze lagen worden onder hitte en druk samengeperst. Het kan wel minder sterk tegen directe stoten dan gehard glas. Mocht het glas uiteindelijk toch breken, dan blijven de glasscherven aan de kunststoflaag kleven, waardoor het glas intact blijft. De tussenlaag helpt geluid te dempen en houdt een groot deel van schadelijke UV-straling tegen, waardoor meubels en vloeren minder snel verkleuren.

De kosten van gelaagd glas kunnen hoger kunnen zijn, maar dankzij de UV- en geluidsisolerende eigenschappen kan dit glastype op lange termijn energiekosten besparen en jouw interieur beter beschermen. Neem dit zeker mee in jouw keuzeproces.

Toepassingen

Gehard en gelaagd glas worden voor verschillende toepassingen gebruikt.

Gehard glas is geschikt voor deuren, douchewanden, tafelbladen en spatwanden in keukens. Belangrijk: eenmaal het glas gehard is, kan het niet meer worden aangepast. Daarom zorgen wij altijd voor een precieze opmeting op locatie. Gelaagd glas wordt doorgaans in woningen en commerciële gebouwen gebruikt om inbrekers door z’n moeilijke doorbraak-eigenschap te vertragen en als balustrades of in situaties met een bepaald doorval-risico.

Het kiezen voor enerzijds gehard of anderzijds  gelaagd glas is dus niet alleen een kwestie van esthetiek, maar vooral van veiligheid, functionaliteit en duurzaamheid. In openbare gebouwen of kindvriendelijke omgevingen is veiligheid een prioriteit. Hier kan de keuze voor gelaagd glas extra bescherming bieden. Voor toepassingen die langdurig worden blootgesteld aan hitte en weersinvloeden, zoals glazen overkappingen of serres, kan gehard glas een betere optie zijn.

En, welk type past bij jouw project? Gehard of gelaagd glas?

Advies nodig?

Zowel gehard als gelaagd glas bieden veiligheid en duurzaamheid, maar ze verschillen in sterkte, structuur en toepassingen. Heb je advies nodig bij je keuze? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag het juiste type glas te kiezen voor jouw project!

Scroll naar boven